30 Temmuz 2008 Çarşamba

ATV'de Yaradılış Efsanesi ve Pentagram'a iade-i itibar


Dün (kandil olmasından sebep) ATV'de bir filme rastladım. Önce alt yazıda şuna benzer bir açıklama geçti "izlemekte olduğunuz film İncil ve Tevrat metinlerinden alıntılandığı için bazı izleyicileri kültür farklılıkları yüzünden rahatsız edebilir". Üç aşağı beş yukarı böyle birşey. İzleyeceğiniz program Hristiyan ya da Yahudi muhteva içerir diyor yani.

İbrahim'in çölde halkına seslenmesiyle başlıyor film. İbrahim bir pagan tanrı heykelciliğini asasının ucuyla kapıyor "bu putlar mı sizi koruyamaz" diyerek kırıp atıyor. Halkta bir şaşkinlik. (Put dediğimiz şeyin tanrının simgesi olan bir zarftan ibaret olduğunu söylemenin bir yararı olur mu acaba?)
Sonra başlıyor yaradılışı anlatmaya. Buralar bildiğimiz Eski Ahit metinleri. Tanrı yer ve gökleri birbiririnden ayırır, ışık olmasını emreder, sonra topraktan ilk insan Adem'i yaratır. Daha sonra Adem'in kaburga kemiğinden Havva yaratılır ve birbirlerine eş olurlar. (ben senin kaburga kemiğinden yaratıldım beni sen varettin dercesine filmin burasında kadın ve erkek çiftler el ele tutuşur, iktidarsızlık, penis boyu vb. hiç önemli değildir artık erkekler efendimizdir). Havva ağaçtan meyveyi yer, kadın şeytandır imgesi bir kez daha gözümüze sokularak erkekler neolitik tanrıçalardan intikamını alır.

Göçebe çoban bir kabilede buram buram ataerkil bir tavırla kadınların baş misyonu erkek çocuk doğurmaktır. Nitekim İbrahim'in karısı Sara da bunu yapamadığı için üzüntüden kıvrım kıvrım kıvranır.(Sara'nın firavunla ilişkiye girmesinin filmde geçmesini beklemek saflık olurda tabi neyse ki M.İ.Çığ var.) İbrahim halkına seslenirken muhtemelen "İsrailoğulları" hitabını kullandığı için ATV sansüre başvurur. Halkın adı duyulmaz. (Ama Yehovanın göçebe ataerkilleri sevdiği çiftci Kabil'in değil çoban Habil'in armağanlarını kutsamasından belli.)

Mircea Eliade, Kenanlıların dininin Yahudileri oldukça etkilediğini anlatır. Kenan tanrısı El, Yehovaya dönüşür. Ama Semavi dinlerin tanrısı bildiğimiz pagan tanrılar gibi değildir. O yalnızdır, bir aileleri sevgilileri yoktur (bkz. Kybele-Attis, Aprodite-Adonis, Zeus-birsürü kadın ve erkek.
Doğunun despotizminin özelliklerini taşır. Tam itaat bekler, yeri gelince sularla yeryüzündeki insanları toplu kıyım biçimde öldürür. Ve o bir erkektir. Eski Ahit'e göre, İsrail tanrının karısıdır ve İsrail ona ihanet etmiştir. Onla bunla düşüp kalkmıştır.Bu pagan dönemlerin tapınak fahişeliği yani kutsal evlenme törenlerinin betimlenmesidir aslında. Yehova, İsrail'i bulup onu güzelleştirdiğini, takılar taktığını, yıkadığını ve tabi "üzerine eteğini örtüp" ilişkiye girdiğini yazar. İsrail'in ihaneti ile
Yehova intikamcı tavrını açığa vurur ve yıkım getirir.

Mısır'a köle olarak satılan Yusuf(en ilgimi çeken Yusuf'tur her zaman, kahinlik yeteneği yüzünden) ve rüya yorumlarına geçer film. Zayıf inekler, besili inekleri yer firavunun rüyasında, Mısır'da kıtlığa işarettir bu. (Yusuf'un kadınlar tarafından arzulanmasını da filmde bulamayız elbette.)

Sonrasında filmi izlemeyi bıraktım, başka sansürler oldu mu bilemiyorum. Belki de 18+ gibi piktogramların yanında haç veya davut yıldızı gibi piktogramlar da yapmalılar, peki bu dinlerin içerdikleri pagan muhteva hakkında bir işaret yapılabilir mi?
Dişil ve eril güçlerin birleşimini simgeleyen pentagram(ve elbette o bir Venüs yıldızı), "satanizm" simgesi olarak algılandığı ve kadının "şeytan"la ilişkilendirildiği müddet aslında "alacakaranlık kuşağı"ndan başka birşey değl.

1 yorum:

Mister No dedi ki...

Sinemadan televiyona geçerken bazı öğelerin sansüre uğraması alışılmış bir durum.Şiddet içeren öğelerin kırpılması gibi.
Bu yazıyı okurken Can Dündar'ın "Sansürü Özledim" adlı yazısı aklıma geldi. Çok alakalı değil.
http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=85

Blog Arşivi

Hakkımda

Fotoğrafım
Türkiye
sebnemersin@gmail.com